Utólag anyázni

 2009.07.20. 14:34

Mi lenne, ha te is beleszólhatnál abba, mi épüljön az utcád végén? Hogy parkot, kávézót, vizet, vagy éppen fákat akarsz-e látni? Szerintem sok embernek megfordult már a fejében, mennyivel jobb lenne, ha ő mondhatná meg. Legalábbis, ha ő is.

Nemrég zárult le egy köztér program, aminek a célja az volt, hogy a szakemberek helyett (akik bár lehet, hogy okosak, meg elvileg jobban is tudják, na de mégsem ők laknak ott, nem ők szagolják és még csak nem is ők használják) a civilek, a helyiek, a LAKÓK mondhassák el a véleményüket arról, mit szeretnének. Hogy ne a fejük fölött döntsék el helyettük. Ennek a város rehabilitációs programnak az volt célja, hogy a fővárosban tíz, az agglomerációban pedig három település közterét újítsák meg. A program befejeződött, a nyertes pályázatok közül négy helyi köztér fejlesztési folyamatát elejétől a végéig (igényfelmérés, területfelmérés, identitásfejlesztés, elkészítés) bemutatták. Lett belőle kézikönyv, lehet belőle tanulni.

Biztos, érkeztek ide is hülye ötletek, és azt sem tudjuk, mennyien akartak tényleg tevékenyen beleszólni ebbe az egészbe, de ha már csak egy tucat értelmes javaslat érkezett, szerintem akkor is megérte. Nyilván, nem könnyű feladat összehozni mondjuk egy tizennyolcadik kerületi teret úgy, hogy közben összefogják az ott élő különböző társadalmi rétegeket, különböző igényeket, hogy ráadásul még –ha lehet- a közösségi élet is erősödjön.

Kemény feladat mondjuk egy kismama, egy nyugdíjas, egy tini és egy nagycsaládos apuka álláspontjában megtalálni a közös nevezőt, már ha létezik egyáltalán, és ha ők nem csak sodródni akarnak az eseményekkel, hogy később mindenkinek az anyját szidják, mondván, mi a fenének épült ide szökőkút, mikor Pistike beleesik. Persze, egyszerűbb és kényelmesebb is később anyázni, mint előre gondolkodni.

A kivitelezés viszont már nem az ötletgazdák feladata, de a tapasztalatokat megkapják, azaz lesz a kezükben egy olyan paksaméta, amiben benne lesz, hogy ez a közösség, ebben a kerületben ezen a téren ezt szeretné látni. Ha pedig a kivitelezőnek lesz egy kis sütnivalója, használja.

 

 

Címkék: köztér

A bejegyzés trackback címe:

https://dialogbeta.blog.hu/api/trackback/id/tr211256658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása